donderdag 18 september 2008

Later wordt het leuker

Ik heb het eerste uur vrij gehad, en loop aan het begin van het tweede uur mijn lokaal binnen. Bij het bureau staat een nieuwe collega-in-opleiding met een paar leerlingen. Ik zie meteen hoe laat het is en zeg tegen mijn leerlingen, die al op de gang staan te wachten, dat ze nog niet naar binnen mogen. Ik wacht tot ze klaar is en haar leerlingen mopperend het lokaal verlaten.
'Gaat het?'
Bij wijze van antwoord barst mijn collega in tranen uit. Zonder na te denken loods ik haar het lokaal uit, naar de werkkamer, terwijl ik mijn leerlingen nu juist het lokaal in dirigeer. Over mijn schouder roep ik dat ze weten waar we gebleven zijn en dat ik bij terugkomst verwacht hen werkend aan te treffen. Ik wacht tot de ergste tranen voorbij zijn en vraag wat er gebeurd is. Al snel is duidelijk dat ik dit niet in een paar minuten kan verhelpen. Daarom roep ik een collega-begeleider met een tussenuur. Ik blijf nog even tot ze helemaal gekalmeerd is en ga dan naar het lokaal. Daar zitten mijn leerlingen met allemaal hun werk voor hun neus. Natuurlijk wordt er wat gekletst, maar nog voor ik mijn positie voor het bord heb ingenomen, wordt het stil en kan ik mijn werk doen. Het volgende uur kun je in mijn havo 4 (vijf zittenblijvers, zeven opgestroomde vmbo'ers en achttien 'gewone' leerlingen) een speld horen vallen terwijl ik een verhaal voorlees van Kader Abdolah.
Wat doet mijn jonge collega verkeerd? Niets, tenzij je haar haar gebrek aan ervaring wilt aanrekenen. Zonder noemenswaardige voorbereiding en begeleiding wordt zij geacht een halve lesbaan te combineren met haar studie. Een paar jaar geleden deed ik hetzelfde en was ik met enige regelmaat de wanhoop nabij. Ik hoop maar dat het haar lukt om die eerste tropenjaren te overleven. Druk blijft het, maar leuk wordt het wel. Echt.

3 opmerkingen:

Cyriel zei

In plaats van de laatste loodjes dus de eerste...

CN zei

zo herkenbaar!

Octaview.nl zei

Oeh. Ik heb ook ooit zo staan janken na een les. Een dag later had ik ontslag genomen. Ik geloofde niet dat het ooit leuker werd. Maar ik ben dan ook heel pessimistisch.