dinsdag 26 augustus 2008

De Warme Overdracht

Het begin van een nieuw schooljaar is altijd weer een bijzondere gebeurtenis, die gepaard gaat met rituelen die je de rest van het jaar niet meer tegenkomt. Zo hadden wij vanmiddag de Warme Overdracht. Ik weet niet van wie deze term afkomstig is en ook niet of deze benaming alleen op mijn school gebruikt wordt. Het fenomeen zal in een of andere vorm in elk geval wel voorkomen op elke middelbare school. Het komt erop neer dat alle mentoren van een bepaalde afdeling (bovenbouw vwo in mijn geval) bij elkaar komen om de dossiers van hun mentorleerlingen over te dragen aan de nieuwe mentor. Een belangrijk moment dus. Zeer nuttig bovendien, want het is natuurlijk belangrijk dat je als mentor weet wat jouw kersverse mentorleerling eerder in zijn carrière allemaal heeft meegemaakt op school.
Helaas was de organisatie van dit evenement niet helemaal wat ik ervan gehoopt had. De verantwoordelijke, mijn doorgaans toch competente collega J., heeft de afgelopen zeven weken duidelijk andere dingen aan zijn hoofd gehad. Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen. Eind vorig jaar kreeg elke mentor een stapeltje overdrachtsformulieren. De opdracht was om het dossier (de informatie uit voorgaande leerjaren) en de mentormap (de informatie uit het afgelopen schooljaar) per leerling samen te voegen en te voorzien van een overdrachtsformulier. Dit formulier is bedoeld om de nieuwe mentor snel te informeren over de schoolcarrière, thuissituatie, medische achtergrond, motivatieproblemen, stoornissen in verschillende spectra, doorlopen zorgtrajecten en ingegroeide teennagels van de leerling. Gezagsgetrouw als ik ben combineerde ik mentormapjes en leerlingdossiers en vulde ik overdrachtsformulieren in. Desgewenst schreef ik onder aan het formulier 'graag contact ah begin vh schooljaar'. Dit met het oog op die Warme Overdracht. De ordner met alle pakketjes leverde ik in bij collega J. en daarna sloot ik met opgeruimd gemoed het schooljaar af, in de veronderstelling dat de overdracht heerlijk warm zou zijn.
Vanmiddag was het zo ver en zouden de pakketjes hun nieuwe bestemming bereiken. Ik zat helemaal klaar om de map te ontvangen met pakketjes van de leerlingen die mij dit jaar zijn toevertrouwd. In plaats daarvan kreeg ik mijn eigen map weer terug. 'Waarom moest ik die dan $%#% op straffe van onthoofding per se voor de vakantie inleveren?' Nee, dat vroeg ik niet, want aan het begin van het schooljaar wil je niet meteen cynisch uit de hoek komen. Bovendien ging ik er toen nog vanuit dat J. een goed systeem bedacht zou hebben om de Warme Overdracht efficiënt te laten verlopen. Maar helaas. Nadat iedereen zijn map weer teruggekregen had, deelde J. pakketjes uit met daarop de nieuwe klassenlijstjes. Dertig lijstjes van tussen de tien en de dertig leerlingen. Elk lijstje keurig op een eigen a4'tje en dat voor elke collega, dus keer dertig. Maar ik zou niet cynisch doen, dus ik zeurde niet over papierverspilling.
Helaas stond op de lijstjes niet wie de nieuwe mentor was van de klas. Dat schreef J. gauw even op het bord in zijn beruchte hiëroglyfenschrift. En omdat wij vorig jaar bij wijze van experiment mentor waren van een heterogene groep mocht je van twaalf leerlingen uit drie verschillende leerjaren uitzoeken in welke klas ze beland waren, vervolgens op het bord de corresponderende mentor opzoeken en die dan het betreffende pakketje in de hand drukken. Die persoon liep zelf ook als een kip zonder kop door het lokaal en wilde je pakketje niet aannemen omdat hij eerst zijn eigen winkel wilde leegverkopen. Chaos kortom. In het belendende lokaal deden mijn havo-collega's hetzelfde en omdat er ook leerlingen op- en afstromen (nog zo'n fraaie schoolterm) werd er driftig heen en weer gedraafd. De lokalen liggen bovendien aan de zonkant en per lokaal kunnen slechts twee ramen op een kiertje. Daarmee is dan wel weer de etymologie van de Warme Overdracht verklaard. Dat stemt ons dankbaar en tevree.

3 opmerkingen:

CN zei

wij hebben daar een computersysteem voor. als mentor houd je per lln een digitaal logboek bij. het jaar daarop verhuist de toegang tot dit logboek naar de nieuwe mentor. ideaal, geen papieren meer!

DieVanNederlands zei

Wauw! Bestaat dat echt? Ik heb er wel eens over gehoord, altijd gedacht dat dat een mythe was...

Joeltje zei

Wat een chaos!
In de zorg doe je ook aan warme overdracht en daar heeft ook niet iedereen die term begrepen. Krijg je van die k*ttige dossiers die nog met de hand geschreven zijn terwijl het ook allemaal heel makkelijk digitaal kan. Pff..