woensdag 20 augustus 2008

Bedankt, lieve ouders

Elk jaar stem ik trouw mee voor de NS-publieksprijs. Niet omdat ik zo enthousiast ben over de genomineerde boeken - meestal kies ik voor de kansloze optie 'nomineer zelf een andere titel'. Ook niet omdat ik zo dol ben op het concept 'publieksprijs' - in tegendeel, ik heb hier allerlei, voornamelijk snobbistische, argumenten tegen. Maar. Weet u wat je kunt winnen als je meestemt? Een jaar lang gratis boeken. Een jaar lang. Gratis. Boeken. Dat bedoel ik. Nu gaat u voortaan ook mee doen en heb ik mezelf aan weer meer concurrentie geholpen.
Deze vakantie deed zich een nieuwe mogelijkheid voor om een vergelijkbare droomprijs in de wacht te slepen. Vriend leest op vakantie namelijk graag 'literaire' thrillers. Van de term alleen al krijg ik overal rode uitslag en jeuk, maar goed. Hij is geen snob en geen lerares Nederlands, dus hij mag het zelf weten. O, ik ben zo tolerant. Soms lees ik er zelfs eentje, maar dat is net als eten bij McDonalds, halverwege je maaltijd weet je weer waarom je je had voorgenomen om dit nooit meer te doen...
Maar ik dwaal af. Vriend leest dus graag van die boeken en dat dan nog in een angstaanjagend tempo. Na een paar dagen zonder zeilweer was hij door zijn voorraad heen en mochten we naar de boekhandel. Daar kocht Vriend drie boeken voor zichzelf en een voor mij (het al enige tijd fel begeerde Het lot van de familie Meijer, lees het!). In een van die drie boeken zat een boekenlegger met de droomprijs. Alle boeken die in het afgelopen jaar zijn uitgegeven plus een boekenkast om ze in te zetten. Het enige wat je hoefde te doen was naar een site surfen, daar de boekenlegger voorhouden en je zag meteen of je gewonnen had. Ik kon niet wachten tot we weer thuis waren zodat ik de boekenlegger, die ik me uiteraard meteen had toegeëigend, voor het scherm kon houden. Ik werd er helemaal opgewonden van. Vriend zag het aan en suggereerde dat we de boeken uit de winkel wel even konden gaan uitschudden, om onze kansen te vergroten zeg maar. 'Nee joh, da's asociaal,' reageerde ik.
Nu zijn we thuis en is de magische boekenlegger een prul gebleken. En nu staat mijn opvoeding tussen mij en de droomprijs. Bedankt, lieve ouders.

6 opmerkingen:

Vriendin S. zei

Jeuj, DVN is terug!

Octaview.nl zei

Het lot van de familie Meijer... argh. Ik wil daar al een tijdje een verschrikkelijk zuur logje over schrijven. Sorry, DVN, ik vind dat echt een walgelijk boek. Sorry. Sorry.

DieVanNederlands zei

@S: alive and kicking. Snel wat afspreken of zit je nog in Engeland?
@Octavie: daar snap ik werkelijk niks van! Wat is daar nou walgelijk aan. Ik vond het een heerlijk vakantieboek. Ik ga je voor zijn en er een totally niet zuur logje over schrijven!

Cyriel zei

Haha, precies de reden waarom ik ook altijd meedoe aan dit soort kul-prijzen.

Vriend zei

Vriend moet toch even protesteren. Alsof het me om het "literair" in thriller gaat... tsss.... Vriend wil gewoon makkelijk te verteren leesvoer. En daar zijn thrillers uitermate geschikt voor. Vriend weet heus wel dat ze niet literair (verantwoord) zijn, en kan het ook niet helpen dat meneer Bruna het nodig vind op de achterflap www.literairethriller.nl te zetten. Dus. Wel grappig dat DVN daar zo lekker op hapt.

Joeltje zei

Ha DVN, ik kom hier terecht via Cyriel. Een leuke log, zo leuk zou mijn DVN (wee bek, oppe Havo) het nooit gedaan hebben! Ik ga hier vaker terugkomen. Dan weet je dat.

En baj de wee: ik zou minimaal één boekenlegger uit een boek hebben gegapt. Mijn opvoeding ten spijt..