donderdag 9 oktober 2008

De oplevering

Gisteren was het dan zo ver: de oplevering van het vinex-paleis! Oftewel een tragikomedie voor zes personages.

Eerste scène:
Vriend en DVN (kopers) arriveren bij het v-p. De deur is nog op slot, dus ze drentelen een beetje op wat binnenkort hun stoep zal zijn. Ze bestuderen de voorgevel met bijzondere aandacht en overleggen op gedempte toon.
Na enkele minuten komt de Bouwvakker-Die-Lijkt-Op-Een-Volendamse-Visser het stoepje oplopen.
'De oplevering hiernaast is uitgelopen. Ik zal jullie vast binnenlaten en dan gaan De Baas en ik eerst even een boterham eten'.

Tweede scène:
Terwijl kopers de woning inspecteren en tevreden constateren dat de thermostaat inmiddels geplaatst is en een aantal van hun vorige week genoteerde punten reeds verholpen is, komt de VerenigingEigenHuis-man binnen. De VEH-man is bouwkundige en zal kopers bij de oplevering ter zijde staan. Kopers hebben dit alles meegemaakt, maar desondanks begint VEH-man met een omstandige inleiding. DVN vindt de man een typische leraar, waarin zij later gelijk zal krijgen.
Net als de VEH-man klaar is met zijn verhaaltje komen de Volendammer en zijn Baas terug. De Baas ziet eruit als de morsige broer van Pipo de Clown. Hij draagt een versleten geruit jasje, met een voordeelpak Cabalero in het borstzakje. Daaronder een ooit schoon geweest overhemd met scheef geknoopte stropdas. Zijn benen zijn gehuld in een ribbroek, waarvan de gulp voor tweederde openstaat. Zijn aangezicht tenslotte wordt bepaald door een bril met meekleurende glazen die, gezien de vele rookpauzes die Baas zich veroorlooft, zijn ogen vrijwel voortdurend aan het gezicht onttrekken. In zijn kielzog bevindt zich naast de Volendammer nog een jongeman met een helm en kapotte kleren.
Na een voorstelrondje kan het feest beginnen en begeeft het gezelschap zich naar de zolder.

Derde scène:
De VEH-man ontpopt zich al snel tot een ware pietlut. Nog voor de zolder goed en wel betreden is, heeft hij het eerste punt al gesignaleerd.
'Die wasmachine-afvoer. Dat afschot is niet goed.'
Baas kijkt, knikt en maakt een hoofdbeweging naar de Volendammer. Voor DVN kan vragen wat 'afschot' eigenlijk is, begint de bouwvakker het euvel al te verhelpen. Vriend lijkt wel te weten wat 'afschot' is en knikt goedkeurend, waarop DVN besluit, ondanks VEH-mans 'er zijn geen domme vragen', haar vraag in te slikken.
De VEH-man heeft zich inmiddels op de dakkapel gestort. Hij bevoelt de vensterbank, opent het raam en steekt zijn bovenlijf naar buiten. Hij constateert dat er geschilderd is terwijl het waaide. Er zit zand in het schilderwerk en dat moet over. Baas kijkt berustend en knikt opnieuw naar zijn hulptroepen. De man-met-de-helm mummelt iets waarin slechts het woord 'schilder' te herleiden is en pakt zijn mobiele telefoon. Even later verschijnt in het trapgat de schilder, die door de helmdrager geïnstrueerd wordt.

Vierde tot en met veertiende scène:
Iedere ruimte inclusief het fietsenhok, de voor- en achtergevel en de voor- en achtertuin worden aan een zeer grondige inspectie onderworpen. De enkele puntjes die de VEH-man over het hoofd worden gezien, worden door Vriend en DVN onder de aandacht gebracht. Zij worden daarvoor door de VEH-man (eens een leraar, altijd een leraar) uitvoerig gecomplimenteerd. De Baas kijkt almaar minder opgewekt door zijn getinte glazen en stuurt morrend zijn voetvolk aan om het v-p in perfecte staat te krijgen. Tussendoor blijkt hij, hoe verrassend, te grossieren in flauwe, liefst vrouwonvriendelijke oneliners als 'het wordt hier bouwschoon, maar niet vrouwschoon opgeleverd'. DVN besluit dat ze daar ver boven staat en dient de man niet van snedig repliek, al kost dit haar zichtbaar moeite.

Vijftiende scène:
Na het afwikkelen van de nodige formaliteiten en het schudden van verschillende, lang niet allemaal schone, handen, zijn Vriend en DVN officieel bezitter van hun vinex-paleis. Na het uitlaten van de overige personages, slaan Vriend en DVN verwoed aan het klussen. Het doek valt terwijl Vriend de stopcontacten van de muur haalt en DVN met een bouwstofzuiger het ergste vuil te lijf gaat.

Het het publiek blijft zitten met een aantal prangende vragen. Komt de stukadoor nog opdagen? Zal het vocht van de lekkage snel genoeg drogen om de planning van de vloerboer niet te verstoren? Zal het Vriend en DVN lukken om in goede harmonie van het vinex-paleis een waar paradijs te maken?

Epiloog:
Na een middag hard werken, geven Vriend en DVN er om zeven uur de brui aan. De eerste werkzaamheden zijn verricht. De stukadoor is niet gekomen en kan een telefoontje van DVN tegemoet zien. Opluchting overheerst omdat de vloerboer denkt dat de lekkage geen probleem zal worden. Moe maar tevreden sluiten V&D hun nieuwe huis voor het eerst zelf af en storten zich in een nieuw avontuur: ontdekking van de locale horeca. Hierover kunnen we kort zijn, de vinex-wijk heeft een uitstekende snackbar!

5 opmerkingen:

vriendin S. zei

Gefeliciteerd!!

De snackbar wordt toch wel gerund door echte Turkse Nijmo's?

DieVanNederlands zei

Nee, het Ugala-imperium is de Waal nog niet over. Maar echte Nijmo's zijn het wel in de snackbar. Accent à la mevrouw P. maar dan in de niet zo spraakzame variant.

Vriend zei

Bijzonder rake observaties over de visboer & morsige broer van pipo !
Grappige is dat andere VEH mannetje een lichte afkeer had van morsige pipo, maar deze veh man kreeg het voor elkaar om morsige-pipo tot het uiterste te tergen geloof ik. Elke druiper in de verf werd gezien en moest opgelost.

Octaview.nl zei

Proficiat met jullie huis!

CN zei

het heeft ook wel iets weg van een klucht :)