maandag 14 april 2008

Die vermaledijde protestanten

Goed, die vermaledijde protestanten dus. U moet weten dat ik van huis uit katholiek ben (zoals iedereen in het zuiden des lands), terwijl Vriend gereformeerd is opgevoed. Officieel heeft hij zich al tien jaar geleden laten uitschrijven, maar sommige dingen sla je er maar moeilijk uit. Zo houdt Vriend erg van orgelmuziek en vindt hij in de Matthäus de koralen het mooist.
Mijn vader noemt Vriend graag 'die heiden' hoewel dat eigenlijk te mild is. Strikt genomen is hij natuurlijk een afvallige ketter! Dit even om de achtergrond te schetsen.
Afgelopen zaterdag gingen Vriend en ik met mijn ouders naar een concert in Culemborg. Locatie, de Grote of Barbarakerk in de Grote Kerkstraat. Dat zal dan wel een grote kerk zijn! Een tip: als u ooit met de auto in hartje Culemborg moet zijn, vertrek dan op tijd. Het centrum is namelijk autovrij en in de omliggende straten was parkeren bijkans onmogelijk. Alles bezet. Na wat omzwervingen zag immer oplettende Vriend twee mensen in hun auto stappen. Die gaan weg! Wij wachtten verheugd en met knipperende lampen op het vrijkomen van de parkeerplaats. De ietwat oudere bestuurder vond dit kennelijk nogal intimiderend, hij durfde nauwelijks meer achteruit te rijden, terwijl er nog een zee van ruimte was tussen onze bolides. Maar goed, het lukte en wij konden parkeren. Nu op zoek naar een grote kerk.
Hebben ze daar in Culemborg twee grote kerken! Mijn ouders, altijd op tijd, stonden al braaf te wachten voor de H. Barbarakerk (let u even op die H.), een deels door steigers aan het oog onttrokken, neogotisch mormel. Wel groot, maar het concert was er niet. "Grommel grommel," deed mijn vader. "Zul je zien dat er nog een grote kerk is en dan wel een mooie oude, die door de protestanten is ingepikt." En ja hoor. Vader mopperde. Vriend grijnsde. En ik? Ik genoot. Het concert was prachtig.

5 opmerkingen:

Rosalie zei

Protestanten, wat moet je d'r in Godsnaam mee? ;-)

DieVanNederlands zei

Dat vraag je je af. Maar Rosalie, jij weet ook wel 'Onze Lieve Heer heeft van elk zijn getal'.

F. zei

En Hij sprak: er zij Bach en er was Bach.

Octavie zei

Oeioei, twee geloven op één kussen...;)

DieVanNederlands zei

@F: en Hij lachte, want Hij hoorde dat het goed was.