woensdag 23 april 2008

underdressed

Nog even over pubers en underdressed zijn. Dat kun je namelijk op verschillende manieren interpreteren. Er zijn dan ook verschillende verschijningsvormen. Veel voorkomend is de puber die te weinig draagt voor de temperatuur van het moment. Leerlingen die midden in de winter alleen een t-shirt dragen zijn geen uitzondering. Dit zijn dan vaak jongens. Er valt iets voor te zeggen om puberjongens niet te warm aan te kleden in verband met het soms gebrekkige, soms overvloedige deodorantgebruik.
Het vrouwelijk equivalent van de te koud geklede leerling draagt vaak een enkel shirtje met lange of driekwartmouw, liefst met een behoorlijk decolleté en aan de korte kant, zodat de broekband met hippe onderbroek zichtbaar blijft. Deze leerlinge heeft het chronisch koud en klaagt als het raam open staat. In mijn lokaal staat altijd minimaal één raam open. Frisse lucht is onontbeerlijk. Desgevraagd weiger ik altijd het raam te (laten) sluiten en verwijs ik de leerlingen naar recente studies over luchtkwaliteit op scholen. Voorwaar ik zeg u, die is verontrustend slecht. En ik moet nog langer mee! Bij wijze van compromis ben ik soms zo toegeeflijk om de deur, die ook open staat, te sluiten. Mild van mij, toch?
Natuurlijk zijn er ook leerlingen die underdressed zijn in de eerste betekenis van het woord.* Die dragen van alles waarvan mijn moeder gezegd zou hebben: 'zo ga jij niet naar school, jonge dame'. Te korte rokjes, te korte truitjes, te veel decolleté en alles aan de strakke kant. In de extra treurige variant als de draagster eigenlijk niet het figuur heeft voor deze dracht. Maar ook jongens en meisjes in joggingbroek of andere sportkleren zijn geen bezienswaardigheid. In deze groep vallen ook de zogenaamde proefwerksletjes. Meisjes (en ook jongens) die het in de proefwerkweek niet de moeite vinden om voor dat ene uurtje school hun iets aan hun normaal gesproken piekfijn verzorgde verschijning te doen.
Denk nu niet dat ik een warm pleitbezorgster ben van het schooluniform. Maar misschien kan mijn moeder af en toe eens komen ingrijpen.

*Waarde lezer, wordt het niet tijd voor een Nederlandse vertaling van dit veel gebruikte begrip? Of wordt het tijd dat ik de taalpurist in mij een opdonder verkoop?

2 opmerkingen:

Octavie zei

Zij is vreselijk underdressed = Zij is vreselijk onderkleed. Ik vind hem wel mooi:)

Virginie zei

Ach een leenwoordje hier of daar vind ik niet zo erg. Pas wanneer we ze (te pas en te onpas) gaan gebruiken, terwijl er wel goede en prachtige Nederlandse woorden voor bestaan, dan trek ik toch echt de grens. :)